piątek, 8 czerwca 2012

Czerwone kotlety z surowej soczewicy z pomidorem i papryką

Uff... dłużej się tego nazwać nie dało:) Te kotlety robiłam po raz drugi i tym razem smakowały równie wspaniale. Jest coś fantastycznego w kotletach z czerwonej soczewicy... coś takiego, co sprawia, że wypadają lepiej od tych z zielonej. Przygotowywałam je w wersji tak smażonej, jak i beztłuszczowej z teflonu. Oczywiście pierwsza jest smaczniejsza...





Na ok. 20 kotletów potrzebujemy:
  • 1 szklanka suchej czerw. soczewicy
  • 1 papryka
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (chili) lub ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka łyżek kaszy manny dla zagęszczenia konsystencji
  • + ew. olej do smażenia
Soczewicę zalewamy dużą ilością wody na noc. Następnego dnia przepłukujemy ją dokładnie i wraz z papryką i pomidorem blendujemy na papkę. Dorzucamy drobno posiekane chili oraz przyprawy (moim zdaniem dodałam za mało, więc radzę zwiększyć) i zagęszczamy kaszą manną (dodałam mniej więcej 7 łyżek).
Smażymy na teflonie lub oleju i pałaszujemy ze smakiem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz